Met de kipper de weg op

Een kipper is een vervoermiddel waarmee op snelle wijze ladingen gelost kunnen worden. Middels een meestal hydraulisch mechaniek kan de laadbak gekanteld worden, waardoor de lading uit de laadruimte schuift. Voor wie veel met de kipper werkt, zijn er wat kleine aanpassingen mogelijk die het werk nog sneller en makkelijker maken. In deze blog leest u hier onder andere over.

Veelgebruikt transportmiddel

In de agrarische sector wordt de kipper ingezet voor het vervoeren van geoogste producten naar de verwerkingsplaats, zoals aardappels, graan en bieten. Wanneer de akkers genivelleerd worden, wordt de kipper gebruikt bij het vervoer van aarde. Daarnaast wordt dit vervoermiddel aangewend in de transportsector voor bulktransport van vaste producten, zoals plastickorrels en afvalstoffen. In kippers met een gesloten tank worden vloeibare stoffen met een hogere viscositeit, zoals chocolade en pudding getransporteerd. In de bouwsector wordt de kipper ingeschakeld voor het vervoer van vaste producten als zand, grond en hout. Een geliefd en veelgebruikt transportmiddel dus in meerdere sectoren. Voor de koop van een kipper is het zaak na te gaan waar u het vervoermiddel voor gaat gebruiken, zodat u duidelijk voor ogen heeft waar hij aan moet voldoen. Dat zal het vinden van het voor u juiste exemplaar versnellen. Dat brengt ons bij het volgende hoofdstuk: de aankoop van een kipper.

Tips voor aanschaf

Zoals de meeste producten kunnen kippers zowel nieuw als gebruikt worden aangeschaft. De belangrijkste reden om voor een tweedehands exemplaar te gaan, is uiteraard om geld uit te sparen. Maak wel altijd een proefrit om zelf te ervaren hoe de kipper aanvoelt en rijdt. Online zijn genoeg aanbieders in het tweedehands segment die een kipper te koop aanbieden. Er is dus veel aanbod van allerlei soorten kippers en er zit goede kwaliteit tussen. Wilt u bijvoorbeeld een kipper met of zonder autolaadkraan? Ook kan er aangegeven worden of de kipper voorzien moet zijn van cruise control, luchtvering of schijfremmen. Tevens kan u uw zoekopdracht filteren op Euronorm, het soort as-configuratie en het type transmissie. Vraag de verkoper naar de onderhoudshistorie en neem eventueel iemand mee die de technische aspecten kan controleren.

Aanpassingen

Zoals gezegd kan u het werken met uw kipper nog makkelijker en veiliger maken met een paar kleine aanpassingen. Ten eerste kan het klimmen in de laadbak vergemakkelijkt worden door een schuifladdertje met drie treden erop te bevestigen. Ook is het mogelijk om gereedschap met een steel, zoals een schop of bezem, te bevestigen in de laadbak. Hier kan u een gereedschapshouder voor aanschaffen die u monteert op de ladderdrager. Een derde aanbeveling is om een elastisch net en bevestigingsringen te kopen om te voorkomen dat ladingen niet uit de bak kunnen vliegen tijdens het rijden. Tot slot is het aan te raden de achterlichten te beschermen door er beschermroosters op te plaatsen. Met deze tips gaat u met een goed gevoel met uw kipper de weg op!

Geef een reactie